torstai 31. heinäkuuta 2008

America’s Army v. 2.8.3


America’s Army on Yhdysvaltain puolustusministeriön teettämä ilmainen Internetistä ladattava sotapeli. Pelin ”taka-ajatus” on saada pelaajia liittymään armeijaan ja nostaa armeijan suosiota. Tätä varten pelissä toistellaan sanoja kunnia, velvollisuus ja muita armeijakliseitä. Pelkkää propagandaa siis…

AA:n Internet-sivuilta on monen monta linkkiä eri paikkoihin, mistä pelin voi ladata. Valitsin yhden, ja päädyin perinteiselle mainostensekaiselle jenkkipelisivustolle. Kuin ihmeen kaupalla onnistuin löytämään latausosion. Käynnistettyäni latauksen ja merkattuani sen tilapäiskansioksi huomasin arvioidun latausajan: 10 tuntia…

No, kahden gigatavun tiedostolta sen ymmärtää. Latauksen viimein päätyttyä aloitin asennuksen. Jonkin ajan kuluttua asennusohjelma ilmoittaa, ettei minulla ole tarvittavia oikeuksia, ja pysäyttää asennuksen. Hetken hämmästelyn jälkeen päätin aloittaa asennuksen uudestaan.

Sitten muistan asettaneeni sen tilapäiskansioksi. Asennuksen sulkeuduttua se on tuhonnut itsensä kuin salaisen agentin ohjelappunen konsanaan. Syvän epätoivon jälkeen menen AA:n sivuille ja valitsen erään toisen linkin. Tällä kertaa asetan tiedoston pysyväksi kansioksi, jotten menisi samaan lankaan kahdesti. Taas kymmenen tuntia latausta… Asennuksen keskeyttää taas ilmoitus oikeuksien puuttumisesta. Sitten teen Google-haun. Ratkaisu on suorittaa komentorivi järjestelmänvalvojana ja käynnistää asennus sen kautta…

Halleluja! Se toimii!!! Noin 24:n tunnin söheltämisen jälkeen pääsen vihdoin pelaamaan…

Pelaamista varten pitää rekisteröityä AA:n nettisivuille, jonka jälkeen saa pelitilinsä salasanan sähköpostiinsa.

Pelissä on kaksi pääosa-aluetta: yksinpelattava ”boot camp”-harjoitusosio ja Internet-moninpelattava sotimisosio.

Itse halusin ensin tutustua peliin, joten aloitin koulutusosiosta. Ensimmäisenä ovat vuorossa M16A2-harjoitusammunnat. Ohjeistuksen jälkeen opetellaan aseen perustoiminnot: lataaminen, jumiutumisen poisto, tuen käyttäminen jne. Harjoitusammuntoja seurasi ammuntakoe, joka täytyi läpäistä jatkaakseen.

Seuraavaksi päästiin esteradalle ryömimään mudassa, kiipeilemään köysissä ja muutenkin roikkumaan verkoissa. Ystävällinen kouluttajakin muisti huomauttaa, ettei sinulla ei ole lupaa pudota…

Ja jotteivät pelaajat kyllästyisi armeijaan, oli vuorossa taas ammuntaa. Esittelyssä olivat M9-pistooli (sotilasversio italialaisesta Beretta 92FS:stä), M249-konekivääri (amerikkalaisversio belgialaisesta FN Minimistä) ja (ruotsalainen) AT4-sinko. Muitakin aseita, kuten M141-bunkkerinposauttajaa ja M203-kiväärikranaatinheitintä päästään kokeilemaan.

Peruskoulutuksen loppukokeena on talo, jossa esiin tupsahtelee puisia kuvia vihollisista, siviileistä ja jenkkisotilaista. Ideana on ampua aikarajan puitteissa vihollistauluja, ja vältellä omien ja siviilien ampumista.

Peruskoulutuksen jälkeen avautuu viisi muuta harjoitusosiota: laskuvarjojääkäri-, lääkintämies- ja tarkka-ampujakoulu, erikoisjoukot ja sekalainen osio, jossa opetellaan ajamaan Humveellä ja käyttämään sen aseistuksia, sekä ampumaan FGM-148 Javelin -panssarintorjuntaohjuksia.

Parin päivän harjoittelun jälkeen päätin lähteä Ira… siis täysin fiktiiviseen arabivaltioon, joka vain sattuu olemaan Lähi-idässä… Kaikki kentät eivät kuitenkaan sijoitu Lähi-itään, muutamakin on esimerkiksi Venä… ymmärsitte varmaan…

Kuten useimmissa nettisotapeleissä, AA:ssakin on useita servereitä, joista valita. Joten valitsin serverin, ja odottelin sen latautumista. Latauksen jälkeen ruutuun ilmestyy taistelukenttä jossa sotilaat juoksentelevat ympäriinsä lyijysateessa. Odotin jo innolla, että pääsisin mukaan, ja ihmettelin mikä siinä kestää? Sitten huomasin ruudulla ilmoituksen, joka meni suurin piirtein näin: Punkbuster is authenticating/updating your Punkbuster software. This can take up to 2 to 4 minutes.

No, mikäs siinä? Odotellaan hetki. Ruudun yläreunassa ilmoitetaan Punkbusterin edistyminen. 3%, 6% ja niin edelleen aina 97%:n saakka. Sitten tulee ilmoitus: Requesting PBCL download from server. Jaahas. No tehdäänpä Google-haku. AA:n omilta keskustelupalstoilta löytyy vastaus. Pitäisi vain antaa sen ladata viisi kertaa ja sillä siisti. Kokeillaanpa. Seitsemännelläkään kerralla mitään ei tapahdu. Google-haku. Keskustelupalstat kertovat, että syynä on palomuuri, tai joku muu virustorjuntaohjelma, joka estää PnkbstrA.exe:n ja PnkbstraB.exe:n toiminnan.

Kansioselailun jälkeen on todettava, ettei koneellani ole niistä kumpaakaan. Google-haku. Sitten keskustelupalstoilla sanottiin että pitää ladata asennusohjelma Punkbusterin omilta sivuilta. Sitten kokeilin onnistuuko pelaaminen nyt. Jippii!!!

Komento takaisin. Heti peliin päästyäni saan ilmoituksen, joka ilmoittaa Punkbusterin potkaisseen minut pois määrittelemättömästä syystä (vaikka määritteleekin sen samassa ilmoituksessa). Lyhyestä virsi kaunis. Tähän pitäisi vielä kirjoittaa puolitoista tuntia verta, hikeä ja kyyneliä.

Viimein peli toimi kunnolla ja pääsin sotimaan. Pelaajamäärät ovat melko korkeita. Suurin, mitä näin oli 13 vastaan 13, eli 26. Se on kaksi enemmän kuin Battlefield: Bad Companyssä ja kahdeksan enemmän kuin Call of Duty 4:ssä. Grafiikka on Counter-Strike : Sourcen veroista, samoin kuin äänet. Ilmaisuudellaan ja monipuolisuudellaan America’s Army juoksuttaa edellä mainitut kasarmia ympäri, vaikka grafiikat eivät olekaan aivan tätä päivää.

Pelin erikoisuuksista voisi mainita esimerkiksi sen, että jokainen pelaaja näkee itsensä ja kaverinsa amerikkalaisina, ja viholliset arabeina. Vastapuolellakin asia on siis näin! Jokainen näkee myös aseensa jenkkiaseina, ja vihollisen aseet venäläisinä. Eli siis minulla oleva M16 on viholliselle AK-47...

Pelistä löytyy myös virtuaalinen värväyskeskus (ole tarkkana mihinkä laitat nimesi) jossa pääsee tutustumaan rekrytointipropagandaan, sekä tehtäväeditori, jolla (asiansa osaava) voi tehdä omia kenttiä. Oman peliserverinsäkin pääsee laittamaan pystyyn, kunhan on ensin lukenut 65-sivuisen manuaalin asiasta.

America’s Armyn paras ja huonoin puoli on sen ilmaisuus. Ilmaisuuden mukana kun seuraa joukko edellä kuvattuja kauhuja pitkistä latauksista könkköisiin asennuksiin. Kaiken kaikkiaan hyvin monipuolinen ja mielenkiintoinen peli.

Iso A suosittelee varauksin!

http://www.americasarmy.com/

http://manual.americasarmy.com/index.php/Main_Page





PELATTAVUUS: 5/10
+ harjoittelujakso
+ monipuolisuus
+ hyvä ohjekirja ja keskustelupalsta
– latausaika ja asennusongelmat

JUONI: 7/10
+ Yhdysvaltain armeija tuo uskottavuutta
+ harjoittelujakso
– yksinpelitehtävien puute

GRAFIIKKA: 7/10
+ hyvät grafiikat…
– …eivät tosin pärjää parhaille kilpailijoille

PELIN IDEA: 10/10
+ armeijan rekry/propagandapeli

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 8/10
+ Internet-moninpeli
+ tehtäväeditori

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mistä tiedät että viholliset on arabeja kun niillä on SF-tehtävissä koko naaman peittävä hiihtomaski?

Iso A - Big A kirjoitti...

Itse asiassa en ole kokeillutkaan SF-tehtäviä, mutta Infantry-tehtävissä vihulaiset käyttävät arabihuiveja ja muita stereotypisiä vaatteita...

Anonyymi kirjoitti...

no jaa-a...
Asennus ongelmiin en ole törmännyt, joillain niitä voi toki olla.
Punk busteri kannattaa päivittää erillisellä ohjelmalla, ei niin että loggaat peliin. Ohjeet Googlesta ja myös AA:n toimesta.
Boot Camp on hyvä homma, koska kunnon kentissä kaikki osaa jo riittävän hyvin hommat, kun yhden kerran kokeilijat eivät ole siellä sohlaamassa. Rekryä ei pelissä tuputeta: ne pitä erikseen avata ja lukea ketä kiinnostaa. Yksi parhaita, realistisia pelejä, ilmaispeleistä varmaankin paras. Ei sovi räiskijöille: voit kuolla vain kerran, ei mitään respawneja, joten pare pitää silmät auki ja toimia tiimissä...

Iso A - Big A kirjoitti...

Kiva kuulla, että asennusongelmat eivät vaivaa kaikkia!

Itsekin olen sitä mieltä, että AA on yksi parhaista ilmaispeleistä.