sunnuntai 26. heinäkuuta 2009

Wii MotionPlus



Pelimaailman suuret nimet jahtaavat nyt satunnaispelaajia. Nintendon hyväksi havaitsema tapa ihmismassojen innostamiseen on liikkeentunnistus. Microsoft ja Sony ovat kovaa vauhtia kehittämässä E3-messuilla paljastettuja liikkeentunnistuslaitteitaan, mutta Nintendo on yhä askeleen edellä. Wii Remoteen kytkettävä lisälaite MotionPlus tarkentaa Wiin ohjausta huomattavasti.

Aiemmin Wiin ohjaus perustui vain ohjaimen ja sensoripalkin infrapunayhteyteen ja rajoittuneeseen liikkeen suunnan tunnistamiseen. MotionPlus havaitsee nyt myös liikkeen nopeuden ja kapulan kiertämisen.

Vaikka MotionPlus tuleekin aiemmin Nunchukille varattuun liitäntään, voidaan Nunchuk nyt kytkeä MotionPlussan läpi Wiimoteen.

Saa nähdä kuka onnistuu parhaiten: Wii, jonka liikkeentunnistus pohjaa ainoastaan peliohjaimeen, Xbox 360, jonka liikkeentunnistus perustuu yksinomaan kahteen kameraan, vai PlayStation 3, joka yhdistää molemmat, kameran ja kapulan.

Nintendo hyödyntää vanhaa kikkaansa, ja myy MotionPlussia bundlepakettina pelin kanssa. Tämän pelin virkaa toimittaa Wii Sports Resort.


Wii Sports Resort

Edeltäjänsä Wii Sportsin tapaan WSR on iloisen ja innostavan näköinen Mii-hahmoineen ja paratiisisaarimaisemineen. Uudistetun ohjauksen esittelemiseksi on valittu 12 lajia, joiden joukossa on muun muassa koripallo, pöytätennis, melonta, jousiammunta ja miekkailu. Jälkimmäiset kaksi on toteutettu niin vakuuttavasti, että keskiaikainen sotapeli lajien pohjalta olisi ehdottomasti kehittämisen arvoinen. Toisaalta Tähtien Sotakin on toimiva konsepti. LucasArts, Teidän siirtonne...

Miekkailussa on kolme alalajia: kaksintaistelu, reaktiopohjainen esineiden paloittelupeli ja ehdottomasti viihdyttävin joukkotaistelu, jossa pelaajan kimppuun ryntää kymmenittäin vihulaisia. Jostain kumman syystä sanat "lakoava heinä" tulevat mieleen...

Kontrollit ovat erittäin simppelit, ruudun Mii seuraa käskyjä varsin tarkasti, tosin torjuntaa varten tarvitaan oma painike. Se ei onneksi kuitenkaan tarkoita kaikenkestävää übersuojausta, vaan miekan asento tulee silti itse säätää.

Mutta ei mitään niin hyvää, ettei jotain huonoakin. Intensiivisemmässä mahtien mittelössä ohjaus tuppaa sekoilemaan ärsyttävän usein. Liikkeet tunnistetaan oikein, mutta ohjain sekoaa asennostaan, jolloin pystyasennossa oleva ohjain voi olla ruudulla poikittain, tai miten vain. Tämän voi toki korjata nopealla uudelleensuuntauksella tai hitaammalla kalibroinnilla.

Jousiammunta taas on pelkkää hyvää. Wiimotea pidellään kuin jousta ja jänne viritetään Nunchukia vetämällä. Muutkin lajit toki toimivat, toiset hyvin, toiset huonommin, jotkut erittäin hyvin.

Frisbeen ja koripallon heitossa ranteen liikkeet ovat erittäin kriittisessä osassa. Pieni lipsahdus saa frisbeen kaartamaan tyystin vikasuuntaan, tai pallon kimpoamaan korin reunasta takaisin.

Edeltäjänsä heikoin lenkki, golf, ei toimi edes uudistettuna. Tarkennettu ohjaus ei muuta tee, kuin lisää epäonnistumisen mahdollisuutta, ja sekös satunnaispelaajaa harmittaa. Hermot menivät jo ensimmäisten kolmen reiän jälkeen...

Peli on parhaimmillaan tietysti yhdessä pelattuna, jolloin lisäohjaimen hankkiminen on enemmän kuin suositeltavaa. Hintakaan ei ole kovin suuri, ottaen huomioon mukana tulevan silikonisen Wiimote Jacket -kapulansuojuksen.

Ylipäätään MotionPlus on ehdoton lisä Wiille. Ilman kilpailijoita ohjauksen konseptin toimivuutta on vaikea arvioida, joten viimeinen sana kuullaan molempien kilpailijoiden valmistuttua.

Mutta siihen asti Iso A suosittelee Sports Resort/MotionPlus -bundlea ja lisäohjainta!


Wii MotionPlus

Tämä miellytti:
ohjaus saa kaipaamansa tarkennuksen

Tämä ärsytti:
tarvitsee uudelleenkalibrointia liian usein

Tämä yllätti:
no, se yllätti ettei mikään oikein yllättänyt, kaikki oli lähes niin kuin piti


MUOTOILU: 7/10
+ Wiin iloinen walkoinen...
– ...ei peitä sitä, että MotionPlus on pelkkä palikka Wiimoten jatkeena

KÄYTETTÄVYYS: 9/10
+ erittäin tarkka
+ monipuolinen
– herkkä sekoamiselle


4 kommenttia:

Klaus T kirjoitti...

Paikkaansa pitävä ja oikeaan osuva arvostelu lähes joka asiassa. Pieni huomautus kylläkin molempien Wii Sportsien golfiin. Jo aikaisemmassa golfissa olin aluksi itsekin sitä mieltä, että ohjaus ei toimi kunnolla jne., mutta kumma kyllä päättäväinen harjoittelu muutti mieleni. Eli mielestäni golf oli ensimmäisen Wii Sportsin parhaiten tehty minipeli.
Resortin golfiin en ole vielä pahemmin ehtinyt perehtyä, mutta ensi tuntuma on ihan hyvä. Kierteet lähtevät ehkä turhan herkästi, mutta epäilen, että harjoittelu auttaa tähänkin.
Tuskin Resortin golf on EA:n PGA Tour 10 (Vinkki seuraavaksi arvosteluksi) veroinen, mutta kuitenkin ihan hauska ja toimiva paketti.

Iso A - Big A kirjoitti...

Maailman vaikeimmaksi kutsuttua pallopeliä on totisesti vaikea vääntää virtuaaliseen muotoon.

Uskon itsekin, että Resortin sekä alkuperäisen Sportsin golfista oppii pitämään harjoittelun kautta, mutta nilkkoihin asti ylettyvään veteen on turha yrittää syventyä.

Siitä aasinsilta kantaa ehdotukseesi (Kiitos siitä, vinkkejä on aina mukava saada!). Tuo PGA Tour varmasti tuo syvyyttä mm. uramoodin muodossa ja toivon, että lyöntimallinnus toimii paremmin, kuin arvostelemassani 07-versiossa.

Voisin hyvinkin arvostella tuon TW PGA T 10:n, kunhan vain ehdin!

Incognito kirjoitti...

Tervehdys Iso A!

Voisitko jossain vaiheessa tehdä testin tai ehkä oikeammin selostuksen eri ohjainten ulottuvuuksista eli pelattavuudesta. Tarkoitan, että sinulla kun tuntuu olevan mahdollisuus käyttää näitä konsoleja ja muita laitteitta erilaisia, niin voisitko valaista meille osattomille ;-) niiden etuja, haittoja eli eroja?

Harvalla meistä on kuin yksi pelikone ja kaikilla ei vielä edes sitäkään, joten arvostaisin suuresti mielipidettäsi ja osaltaan se voisi helpottaa myös seuraavan koneen valinnassa. Mitä mieltä olet liiketunnistuksesta, ääniohjauksesta, näppispelaamisesta, hiirestä, joystickista ja PAD:ista? Mihin genreen nämä parhaiten soveltuvat ja mikä on niiden tulevaisuuden näkymät?

Kiitos jo etukäteen ja menestystä hienolle blogillesi toivotan!

Iso A - Big A kirjoitti...

Paljon kiitoksia hyvästä ideasta!

Kirjoitan asiasta artikkelin lähiaikoina.