keskiviikko 21. tammikuuta 2009

NHL 09



EA on ottanut jo pitkän aikaa sitten tavakseen julkaista vuosittain uuden (rahastus)osan NHL-pelisarjaansa.

Aluksi sanottakoon, että pelin graafinen ulkoasu on kertakaikkisen upea. Kaikki pienenpienet yksityiskohdat jäävät helposti huomaamatta, mutta jos katsoo tarkemmin tulee hämmästymään. Heijastukset jäässä ja sivuplekseissä, luistimenjäljet ja monet muut asiat piristävät. Sitten taas jos katsoo yleisön puolelle, huomaa että siellä kannustaa uskollinen EA:n pahviukkoarmeija...

Pelin käynnistettyään, pitää läpäistä lyhyt harjoitusosio. Eihän siinä mitään, mutta suomenkielisen puhujan nopeasta, hiljaisesta ja epäselvästä puheesta kun ei ota selkoa sitten millään... Kävi lähellä, etten vaihtanut konsolin kieltä englanniksi. Suomenkielinen otteluselostuskin on jostain syystä jätetty pois, joten SM-liigaa -otteluita pelatessa menee audiopuoli lievästi överiksi... Sekin ihmetyttää, että Pelicans ja SaiPakin pelaavat Helsingissä Hartwall-areenalla...

Kaikki on kuitenkin muuttunut niin sulavaksi nykypäivänä, että oli vaikea uskoa näkemäänsä parin vuoden NHL-tauon jälkeen! Enää ei kiekko maagisesti liimaudukaan lapaan, ainakaan yhtä havaittavasti kuin aiemmin. Kaatumiset, kompuroinnit ja torjunnat pyörivät niin pehmeästi (jos nyt jäälle voi pehmeästi kaatua), että sitä ihmettelee, mikseivät muut pelit ole yhtä kehittyneitä animaatiopuolella!

Euroopan kiekkoliigoista tänä vuonna mukaan pääsivät Saksan, Tšekin, Ruotsin, Suomen ja Venäjän liigat. Näiden lisäksi mukana on myös NHL:n farmiliiga, AHL, joka toimii pelisarjalle uudessa Be-A-Pro-pelimuodossa ponnahduslautana ykkösliigaan.

Be-A-Prossa pääsee joko pelaamaan jollakin oikealla NHL-pelaajalla, tai voi luoda oman pelaajansa. Yksilöura alkaa valitsemalla AHL-joukkue, jossa haluaa pelata. Sitten pitääkin vain pitää valmentaja tyytyväisenä sijoittumalla hyvin, pelaamalla tiimipeliä ja tietysti saamalla pisteitä. Pelaajan suorituksia arvostellaankin jopa 50 kriteerillä.

Harjoitteluvaihtoehtoja Be-A-Prossa on pilvin pimein. Jos haluat vaikkapa petrata maalivahdin taitojasi, voit valita puolustajien ja hyökkääjien määrän, ja hyökkäystaktiikan. Muille pelipaikoille löytyy tietysti yhtä kattava vaihtoehtolista.

Jos sooloilu ei innosta, löytyy vaihtoehtona myös perinteisempi koko joukkueen kausipelimuoto. Yhdellä konsolilla pelaamaan pääsee jopa seitsemän kiekkoilijaa samaan aikaan, ja verkossa on mahdollista päästä pelaamaan yhdentoista muun kanssa. Ja jos takanasi on tarpeeksi suuri NHL-yhteisö, voitte perustaa maksimissaan 50 pelaajan online-joukkueen.

Huippuhetkensä voi tallentaa kuvien tai itse editoimiensa videopätkien muodossa. Näitä voi sitten ihailla päävalikossa, ja jakaa koko maailmalle EA:n laajan Internet-palvelun kautta.
Ylipäätään NHL 09:än on tuotu paljon uusia hienoja temppuja, mutta vanhoja bugeja ei ole poistettu. Aina silloin tällöin tulee deja vú -hetki: "Enkös ole nähnyt tuon buginpenteleen jo 07-versiossa?". Noh, onhan tämä EA:n peli, joka selittänee paljon...



PELATTAVUUS: 9/10
+ kaikki on niin sujuvaa
+ kiekon lapaanliimautumista vähennetty
– ei vieläkään täysin realistinen lähestyminen jääkiekkoon

JUONI: 5/10
+/– se on urheilupeli!!!

GRAFIIKKA: 9/10
+ parhaat näkemäni peligrafiikat
– yleisö yhä täynnä töksähtelevästi liikkuvia litteitä pahvitauluja

PELIN IDEA: 6/10
– Hmm... Olikos tämä uusi idea? EI...
+ uusia juttuja...
– vanhoja bugeja

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 9/10
+ moninpelimahdollisuuksia paljon
+ yksinpelimuotojakin huomattava määrä

Ei kommentteja: