perjantai 26. syyskuuta 2008

Star Wars: The Force Unleashed



Tähtien Sota -rintamalla on ollut pitkään hiljaista. Nyt LucasArts yrittää elvyttää saagaa paikkaamalla episodien III ja IV välisen aukon.

Peli alkaa johdannolla tarinan tapahtumiin. Darth Vader avustaa wookieiden (parimetristen Chewbaccan lajitovereiden) kotiplaneetan Kashyyykin valloitusta. Samalla hän löytää pojan, joka on erittäin vahva Voimassa, ja kouluttaa tästä salaisen oppipoikansa.

Kashyyyk-kentän tarkoitus on vain esitellä pelin paljon puhuttuja Havok-, Euphoria- ja Digital Molecular Matter -pelimoottoreita. Havok hoitaa perusfysiikan, Euphoria biodynaamisen tekoälyn ja DMM paikkojen näyttävän tuhoutumisen.

DMM on kolmesta edellä mainitusta ehkä eniten esillä, sillä kentissä usein ainoa keino päästä eteenpäin on runnoa massiivinen metalliovi auki Voimalla. Yleisavaimena toimivat myös mm. kymmenien tonnien painoiset kivenjärkäleet…

Kashyykin jälkeen palataan ”nykyhetkeen”, jolloin oppipoika saa ensimmäisen todellisen tehtävänsä. Vader laskee harteillesi kaikkien elossa olevien jedien eliminoimisen. Ja koska olet Vaderin salainen oppipoika, eikä edes Keisari tiedä sinusta, et saa jättää silminnäkijöitä.
Voimaan on panostettu hyvin paljon, ja sitä käytetään aina ovien avaamisesta vihulaisten viskomiseen ja muuhun käsittelyyn, sekä pienten pulmien ratkomiseen.

Tarina on selvästi TFU:n parhaita puolia, ja sitä on työstetty itsensä Lucasin kanssa. Selvitetyiksi tulevat mm. Kapinaliiton syntymä ja sen logon alkuperä. Juoni on kauttaaltaan erinomainen, eikä pelaamista halua keskeyttää, koska haluaa tietää kuinka juoni etenee.

Mutta ei mitään niin hyvää, ettei jotain huonoakin… Oppipojan elämää hankaloittavat ja muutenkin muuntelevat lukuisat bugit. Aika ajoin kokonaisia rakennuksia saattaa muuttua näkymättömiksi, ja viholliset sekä massiiviset kivet kimpoilevat seinistä minne sattuu…

Koska Euphoria mahdollisti hahmojen aidohkon kaatuilun, on tätä käytetty hyväksi ,ja laskettu Imperiumin iskujoukkojen tasapainostandardeja. Sotilaat kaatuilevat pelkästä heikosta töytäisystä baarijakkaralla. Aika ajoin on myös keisarillinen lattiankiillottaja ollut yli-innokas, sillä höykytetyt viholliset tuntuvat liukuvan lattioilla loputtomiin.

Ja jopa toiseksi helpoimmalla vaikeusasteella on turhautumiskäyrä huikea. Usein käy niin, että lähes kuolematon ihmerobotti ampuu oppipoikaparkaa raketilla, jota seuraa kaksi tai useampi tarkkuuskiväärin osumaa, sekä AT-ST -talsijan tappava mahtitömäytys…

Hyvänä puolena on kaiken kerättävän pikkukivan määrä. Kentistä löytyy asusteita, valomiekan väri- sekä voimakristalleja, ja ”Voimapalloja” joilla voi parantaa ja kehittää Voimavoimiaan.

Mukavana lisänä on vaikeampien vastustajien teilaamista helpottavat ja nopeuttavat lopetusliikeminipelit, jotka ovat periaatteessa välianimaatioita, joissa pitää painaa oikeita painikkeita oikeaan aikaan. Yhdessä AT-ST:n tuhoamisliikkeessä oppipoika pujahtaa talsijan alle, ja hyppää ylös sivaltaen ohjaamon halki. Hienona yksityiskohtana ohjaamossa olevat kaksi sotilasta tippuvat samalla kyydistä.

SWTFU:n ympärillä pyörineen hypen takia en ole uskaltanut odottaa peliltä kovin paljoa, mutta Voima Vapautettuna Talutushihnasta on ylittänyt odotukseni reippaasti, ainoana ongelmanaan lukuisat bugit.

Iso A suosittelee!

PELATTAVUUS: 7/10
+ kontrollit kohdallaan
– bugit

JUONI: 10/10
+ osa virallista Star Wars -kaanonia
+ Lucasin kanssa kehitetty

GRAFIIKKA: 9/10
+ materiaalit kuten Vaderin kypärä mallinnettu erittäin aidosti
+ välivideoiden räjähdykset erittäin hienoja
– …pelimoottorin räjähdykset niin sun näin

PELIN IDEA: 9/10
– jedeilyjä on ennenkin nähty
+ pelimoottorit

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 8/10
+ paljon pikkukivaa
– paljon pikkuvikaa
– lyhyehkö tarina

Ei kommentteja: