tiistai 15. heinäkuuta 2008

Wii Fit





Wii Fit on Nintendon kehittämä kuntoilupeli, joka rakentuu langattoman Wii Balance Boardin ympärille. Wii Fit on täysin omassa kategoriassaan, se on peli ja samalla kuntoilulaite. Muilla konsoleilla (tai edes samalla) ei ole vastaavia näkynyt, joten vertailu on lähes turhaa. Wii Fitin lähimpiä sukulaisia ovat tanssipelit, mutta niiden idea on ehkä enemmän tanssissa kuin kuntoilussa.


Kokonaisuus on laaja, ja keskityn nyt aluksi perusominaisuuksiin, ja ensivaikutelmaan. Myöhemmin kirjoitan varsinaisista käyttökokemuksista.


Osa I: Ensituntuma


Yli sadan euron hinta pistää haukkomaan henkeä jo kassalla, mutta varsinainen kuntoilu alkaa vasta kotona. Aivan aluksi Balance Board pitää synkronoida Wiin kanssa. Sitten valitaan Mii-hahmo edustamaan itseäsi Wii Fitin valikoissa ja harjoitteissa.


Tämän jälkeen on vuorossa ensimmäinen Kuntotesti. Sitä varten tarvitsee asettaa oma pituus ja syntymäpäivä. Testissä mitataan paino, tasapainon keskipiste ja ”atleettinen kyky” (tehtävänä on kallistaa vartaloaan vasemmalle ja oikealle, ja pitää painon keskipiste tietyllä tasolla kolme sekuntia).


Seuraavaksi Wii laskee painosi, painoindeksisi ja antaa sinulle Wii Fit -ikäsi. Wii Fit -ikä perustuu oikeaan ikääsi, tasapainotestiesi tuloksiin ja painoindeksiisi.


Ennen kuin vihdoin pääsee harjoittelemaan, pitää asettaa itselle tavoite. Lisäksi voit suojata tietosi salasanalla.


Harjoitusmuotoja on neljä: jooga, lihasharjoitteet, aerobiset harjoitteet ja tasapainopelit. Joogaharjoitteiden tarkoituksena on saavuttaa parempi ryhti ja tasapaino. Lihasharjoitteiden ideana on… Harjoittaa lihaksia… Aerobisen osuuden tarkoituksena on polttaa rasvaa, ja tasapainopeleissä parannetaan tasapainoa.


Aina kun suorittaa harjoitteita, niissä käytetty aika tallentuu Wii-säästöpossuun, johon kerätyn ajan myötä avautuu uusia harjoitteita. Aikaa voi myös kerätä Wii Fitin ulkopuolella suoritetuista aktiviteeteista ns. aktiivisuuslokiin. Eli jos vaikka käyt lenkillä voit ilmoittaa asiasta pelille. Voit siis pitää Wii Fitin avulla kirjaa kaikesta liikunnastasi.


Osa II: Käyttökokemukset


Wii Fit on ulkonäöltään hauskan valkoinen, lähes ylipirteän oloinen. Valinnanvaraa on paljon, ja silti liian vähän. Tasapainopelit ovat hauskoja, mutta niihin kyllästyy turhankin nopeasti.


Vaikka Wii Fit on hauska peli, jos sitä peliksi voi kutsua, niin esimerkiksi lenkillä käynti on paljon hauskempaa kuin paikallaan hyppiminen juoksuliikkeen simuloimiseksi.


"Aikakolikoiden" kerääminen säästöpossuun on mukavaa ja jossain määrin myös addiktoivaa, mutta sitten kun on saanut kaikki pelit ja liikkeet avattua, ei se enää jaksakaan innostaa taas wiifitteilemään.


Jooga ja lihaskuntoharjoitukset toimivat hyvin esimerkkinä liikkeiden oikeasta suorittamisesta, aerobiset harjoitteet jossain määrin kuntoilusta ja tasapainopelit ovat enimmäkseen vain pelejä. Mutta loppujen lopuksi on paljon hyödyllisempää vaikkapa luoda lumet pihalta tai tehdä jotain muuta liikunnallista ulkona.


Wii Fit on vain yksi kuntoilulaite muiden joukossa, motivaatio ratkaisee sen käytön. Vaikkapa neljän seinän sisällä, valtion täysihoidossa ja ilman muuta tekemistä, voisi Fitteily kuulostaa lupaavalta tavalta kuluttaa aikaa.


Sinä ratkaiset, kuinka paljon kuntoiluvälineesi pölyttyy.










PELATTAVUUS: 8/10
– Balance Boardilla tasapainottelu on aluksi vaikeaa…
+ …mutta hetken harjoittelulla sen oppii

KÄYTETTÄVYYS: 10/10
+ Balance Board sopivan kokoinen
+ helppokäyttöinen

PELIN KÄYTTÖIKÄ: 7/10
+ yli 40 harjoitusohjelmaa
– joista suurin osa vain pelejä

MUOTOILU: 6/10
+ ei mitään erityisen huonoa…
– …muttei erityisen hyvääkään
+ Wiin Walkeus on wirkistäwää PS3:n synkkään mustaan verrattuna

HYÖDYLLISYYS: 8/10
+ aktiivisuusloki mahdollistaa kaiken liikunnan seuraamisen
– harjoitteet voisivat olla hyödyllisempiäkin
+ peli antaa hyviä neuvoja
+ tasapainopeleissä tulee liikuttua huomaamatta...
– ...mutta vain häviävän vähän


HAUSKUUS: 9/10
+ tasapainopelit ovat hauskoja

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vieläkö tulee jumpattua Wii Fitin parissa vai oletko jo kyllästynyt? Meillä oli peli kuukauden verran testikäytössä ja loppuajasta ei enää kenelläkään ollut mielenkiintoa pelata.

Iso A - Big A kirjoitti...

No, ei kovin usein ole tullut pelailtua, mutta ei se täysin käyttämättömäksikään ole jäänyt.

Odottelen vielä jonkin aikaa, katson innostaako Fitteily, ja kirjoitan sitten arvostelun loppuun.

Anonyymi kirjoitti...

Aiotko vielä kirjoittaa käyttökokemuksistasi, niistä olisi hieno kuulla?

Iso A - Big A kirjoitti...

No, tarkoitus on kirjoittaa artikkeli loppuun tässä lähiaikoina.

Kirjoitus on vähän jäänyt kesken, sillä uusia pelejä on tullut, ja Fitti-Wii on jäänyt vähälle käytölle.

Elikkäs toivoa jatko-osasta on, ja alustavasti voin sanoa, että perin vähälle käytölle on virtuaalikuntoilu jäänyt!